Sledujte akce on-line,
nakupte ve své prodejně
Již 55x v ČR
Zvolte pobočku

Péče o akvárium - ZOO Partner
Publikováno: 2021-06-03 | Všechny články

Akvárium, to je kousek vodního světa, který si můžeme vytvořit v našich domácnostech. Krásné akvárium se může stát nádhernou dekorací našeho domova, pohled na plavající rybičky uklidňuje naši mysl a přenese nás do úplně jiného světa. Aby vám však akvárium dělalo především radost, je potřeba se o něj i náležitě starat. Co však taková péče obnáší?

Péče o zaběhnuté akvárium

U zaběhnutého funkčního akvária je dobré hlídat parametry vody, aby nedošlo k nějakému nečekanému výkyvu. Pokud je potřeba, zvolíme na úpravu daného parametru konkrétní přípravek. Nejčastěji se upravuje pH, avšak může se stát, že vám stoupnou hodnoty dusitanů a následně i dusičnanů. To se stává často v případech, kdy je akvárium přerybněné. Tyto látky jsou pro ryby toxické, zejména dusitany, a v případě, že nebudete problém včas řešit, může dojít i k úhynu ryb.

Mezi běžnou péči určitě patří čištění skla, aby bylo stále pěkně čiré a umožňovalo bezchybný pohled na váš vodní svět. Za tímto účelem lze pořídit čisticí houbičky nebo praktické magnety.

Odkalování

Výkaly ryb společně s drobnými mechanickými nečistotami postupně klesají ke dnu, kde se rozkládají za pomoci bakterií. Abychom bakteriím ulevili a udrželi hodnoty látek vznikajících rozkladem na minimální úrovni, jednou za čas akvárium odkalíme. Frekvence odkalování záleží na velikosti akvária, výkonu filtrace, množství a druhu ryb. Zpravidla se odkaluje 30 – 40% objemu vody. Zejména při chovu živorodek dochází k velké produkci výkalů, proto je potřeba odkalování častější. Za tímto účelem lze pořídit tzv. odkalovače, které vám nasají detrit (rozložené odpadní látky, krmivo či zbytky rostlin) na dně a připojenou hadičkou jej odvedou do přistaveného kýble. Při odkalování tak dochází i k odpuštění vody.

 

Po odkalení je dobré vyčistit i filtr:

  • molitan propláchneme v kyblíku s odkalenou vodou, abychom z něj dostali hrubší nečistoty, ale abychom nezničili potřebné bakterie, které v něm žijí. Z tohoto důvodu jej nikdy neproplachujeme pod tekoucí kohoutkovou vodou
  • pokud máme ve filtru i jiná média, např. keramické kroužky, propláchneme je také
  • nezapomeneme vyčistit vrtulku filtru a dutinu, v níž je umístěná, jinak by se nám mohlo stát, že se zanese a vrtulka se bude zadrhávat. Filtr by tak ztratil na výkonnosti a mohl by časem přestat fungovat úplně. Následně vše vrátíme na své místo.

Péče o rybky

I rybky potřebují naši péči a pozornost k tomu, aby dobře prospívaly. Spokojené rybky jsou ty, které žijí v odpovídajících podmínkách, tzn. v hejnu „mezi svými“ a ve vodě, která odpovídá jejich nárokům (PH a teplota vody).

Kromě pravidelného a kvalitního krmení je potřeba rybky sledovat, zda nevykazují nějaké známky nemoci.

Mezi nejčastější problémy patří:

  • plísně
  • bakteriální rozpad ploutví
  • krupička

Nemoci se obvykle projevují u jedinců s oslabenou imunitou. Na imunitu má vliv stres, proto dbáme na to, aby akvárium poskytovalo rybkám vhodné a bezpečné prostředí – jak jsme již výše zmínili, hlídejte parametry vody a včas odkalujte. Zároveň nepřerybňujte a nedávejte do společného akvária druhy rybek, které se vzájemně nesnesou.

Co dělat, když nemoc propukne?

Nemusí být nic ztraceno, pokud si problému včas všimneme. Pokud jste již zkušenější a poznáte příčinu, můžete podle toho zvolit vhodné léčivo. V opačném případě je potřeba, abyste v obchodě co nejpřesněji popsali vzniklý problém, ideálně měli i fotografii postižené rybky, aby personál mohl co nejlépe odhadnout příčinu a doporučit vám správný přípravek.

Péče o rostliny

Ačkoliv můžete zvolit do akvária bezúdržbové umělé rostliny, volba živých je vždy lepší. Živé rostliny vám vytvoří skutečně přirozené prostředí a vaše rybky to ocení.

Na co dbát při sázení do akvária?

  • rostliny s pomalým růstem a nižším vzrůstem sázejte do popředí
  • rychle rostoucí a vysoké rostliny umisťujte do zadní části akvária.

Pokud jste začátečníci, nechte si v obchodě poradit, které rostliny nemají vysoké nároky a péči o ně tak zvládne i laik. Takové rostlinky vám většinou budou růst i bez vaší aktivní podpory, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když jim dopřejete výživu.

  • Nejčastěji rostlinám poskytujeme oxid uhličitý neboli CO2, přičemž pro začátečníky je dostačující v tekuté formě, kdy se do akvária nalije příslušné množství daného přípravku.
  • Dále můžete přidat i minerální hnojivo a máme na výběr z pevné hmoty, např. ve formě tyčinek nebo tabletek, tak i z tekuté formy, kterou opět nalijete v příslušném množství do akvária. Nepřekračujte však doporučené dávkování, neboť nadbytek živin neznamená lepší růst. Naopak, rostlinám by takový nadbytek mohl i uškodit a podpořilo by to rozvoj řas.

Řasy v akváriu

Mezi nejčastější problémy při péči o akvárium patří vznik a rozvoj řas. K tomu dochází obvykle ze tří důvodů, mezi které patří nevhodné a nadměrné osvětlení, nadbytek živin ve vodě a nedostatek živých rostlin, které jsou konkurenty řas.

Co využít jako prevenci proti řasám, případně k jejich likvidaci?

  • speciální přípravky
  • druhy ryb, které se řasami živí. Mezi nejznámější a nejběžnější patří parmička černopruhá
  • vysazení živých rostlin nám v boji s řasami může výrazně pomoci, neboť rostliny budou spotřebovávat látky, které ke svému růstu potřebují i řasy. Vždy je však vhodné řešit přímo příčinu, aby se vám řasy vůbec netvořili nebo jen v naprosto minimálním množství.

Závěrem

Může se zdát, že péče o akvárium je náročná. Po osvojení správných technik krmení a celkové péče však zjistíte, že to není tak složité a rozhodně ta trocha námahy stojí za tu radost, kterou vám bude akvárko poskytovat. A kdo ví, třeba se vám podaří chované rybky i rozmnožit a budete se moci radovat ze zrodu nového života.  

Již 55x v ČR

Najděte svou prodejnu

Najděte svou nebližší prodejnu a nakupujte zboží za akční ceny!
Hledat prodejnu

podle aktuální polohy

podle PSČ

Aktuálně z blogu

Jak zabavit kočku?

Jak zabavit kočku?

Kočky ve volné přírodě tráví většinu dne odpočinkem, ale když už nespí, investují svůj čas do shánění potravy....

3.6.2021

Jak chovat morče?

Jak chovat morče?

...

3.6.2021

Péče o akvárium

Péče o akvárium

...

3.6.2021

Jak a čím krmit psa

Jak a čím krmit psa

...

3.6.2021